GKB 1053 - KEMAHIRAN MEMPROSES MAKLUMAT DAN PENYEDIAAN BAHAN BERTULIS

BAB 6



KEMAHIRAN MEMPROSES MAKLUMAT DAN PENYEDIAAN BAHAN BERTULIS MELIPUTI PROSES BERIKUT :

6.1 MENGANALISIS MAKLUMAT YANG DIKUMPUL


  • SATU PROSES MENGGUNAKAN DATA BAGI MEMBERIKAN MAKLUMAT YANG BERGUNA UNTUK MENCADANGKAN KESIMPULAN
  • MEMPUNYAI LEBIH DARIPADA TIGA DATA UNTUK DIANALISIS
  • DATA KUALITATIF DAN KUANTITATIF DIPERSEMBAHKAN SECARA GRAFIK UNTUK MEMBANTU MEMUDAHKAN PROSES ANALISIS
  • MAKLUMAT YANG TELAH DISUSUN ATAU DIPROSES PERLU DIANALISIS UNTUK MEMBUAT KESIMPULAN YANG JELAS DAN TEPAT 
  • ANTARA TUJUAN UNTUK MENGANALISIS DATA IALAH :
  1. Menghubungkaitkan Fakta
  2. Mensintesis Data
  3. Membandingkan Fakta
  4. Membaca Yang Tersirat
  5. Membuat Kesimpulan
  • SEMASA MELAKUKAN ANALISIS DATA YANG TELAH DIPEROLEH MENGGUNAKAN KEMAHIRAN BERFIKIR SECARA KREATIF DAN KRITIS SUPAYA KESIMPULAN YANG AKAN DIBUAT MEMPUNYAI KETEPATAN YANG TINGGI

6.2 MENSINTESIS MAKLUMAT UNTUK MENGHASILKAN BAHAN BERTULIS

  • SINTESIS ADALAH PERINGKAT UNTUK MENJADIKAN DATA DALAM BENTUK BARU DAN BERSEPADU 
  • MERUMUSKAN , MEMBUAT KESIMPULAN , MENGGUBAH DAN MENGGABUNGKAN FAKTA 
  • MEMUDAHKAN PEMAHAMAN
  • MENGGABUNGKAN IDEA , MENGGUBAL SEMULA DAN MENYATUKAN IDEA 
  • TUJUANNYA ADALAH UNTUK :
- MUDAH UNTUK MENYESUAIKAN DENGAN LAPORAN
- MENGETAHUI TAHAP PENGETAHUAN PEMBACA DAN PENGETAHUAN TEKNIKAL
- MENGETAHUI PANDANGAN TENTANG PERKARA YANG AKAN DILAPOR


  • CARA UNTUK MENSINTESIS MAKLUMAT ADALAH DENGAN KAEDAH ( 5W + 1S) 
1.  WHY ( kenapa laporan perlu dibuat ? )
2.  WHAT ( apakah tujuan ? )
3.  WHEN ( bila jangka masa ? )
4.  WHO ( siapakah pihak yang meminta laporan dibuat? )
5.  WHOM ( untuk siapa / sasaran ? )
6.  SCOPE ( skop / lingkungan )

  • LAPORAN BERTULIS YANG BAIK SEHARUSNYA MEMPERINCIKAN KANDUNGAN SEPERTI BERIKUT :
  > TUJUAN LAPORAN
  > KUALITI LAPORAN
  > KATEGORI LAPORAN

6.3 MENILAI MAKLUMAT

2 PERKARA PENTING DALAM MENILAI MAKLUMAT IAITU :

1. Menilai maklumat yang ingin digunakan sebagai rujukan 
    >   Penilaian dilakukan berasaskan beberapa kriteria dan standard-standard untuk menilai sejauh               mana sesuatu maklumat itu tepat , berkesan serta memuaskan .
         
         FAKTOR-FAKTOR BERKENAAN ADALAH SEPERTI BERIKUT : -
         
  1. Autoriti - Kesahan dan kebolehpercayaan maklumat yang diperoleh
  2. Ketepatan - Maklumat yang tepat dapat memberikan maklumat yang berguna dan manfaat kepada pembaca
  3. Saksama - Bersifat adil, neutral, dan tidak berat sebelah, ia memenuhi objektif pembaca.
  4. Nilai semasa - Maklumat yang terkini.
  5. Lengkap dan jelas - Memberikan gambaran jelas dan lengkap mengenai sesuatu isu

2. Menilai maklumat dalam penulisan
    >   Membuat pertimbangan dan memberi rasional dengan alasan-alasan yang mantap


6.4 MENTAFSIR DAN MEMBUAT KESIMPULAN


  • SATU KEBOLEHAN UNTUK MEMBERI PENERANGAN RASIONAL TENTANG OBJEK , FENOMENA ATAU POLA 
  • BOLEH MENTAFSIR MAKLUMAT BERDASARKAN PELBAGAI DATA YANG TELAH DIKUMPULKAN MELALUI PENCARIAN MAKLUMAT SEBELUMNYA
  • TERDAPAT BEBERAPA OBJEKTIF MENTAFSIR DAN MEMBUAT KESIMPULAN , ANTARANYA :
- MENGESAN POLA ATAU CORAK YANG TERDAPAT BERDASARKAN MAKLUMAT  
  YANG  DIPEROLEH
- MENYATAKAN HUBUNGAN DIANTARA MAKLUMAT
- MEMBUAT KESIMPULAN BERDASARKAN DATA YANG DIKUMPULKAN 


  • PENTAFSIRAN BOLEH DILAKUKAN SECARA DILAKUKAN SECARA INDIVIDU DAN MENGGUNAKAN TEKNOLOGI DALAM OPERASI 
  • DAPAT MEMBERIKAN MAKLUMAT YANG LENGKAP DAN BERGUNA TENTANG PRESTASI PEMBELAJARAN 
  • PRINSIP ASAS DALAM MENTAFSIR DAN MEMBUAT KESIMPULAN ADALAH :
      >  Data yang holistik
      >  Mempastikan keseimbangan dalam memberikan pendapat
      >  Pentaksiran yang tidak mengetepikan unsur humanistik

  • CIRI-CIRI PENTAFSIRAN IALAH :
  1.  Bersifat holistik
  2.  Berasaskan elemen
  3.  Merujuk kriteria
  4.  Pelbagai bentuk


RUJUKAN :

https://www.slideshare.net/atikishak/gkb-1053bab-6
https://cikguiffahfakhira.blogspot.com/2016/09/bab-6-kemahiran-memproses-maklumat.html
https://www.slideshare.net/fatihah_97/bab-6-53001729
https://c2l.home.blog/2018/09/20/8-3-kepentingan-sistem-pengurusan-pembelajaran/




Comments

Post a Comment